Røde faner

1. maj - Arbejdernes kampdag!

På en international arbejderkonference i 1889 blev det officielt besluttet, at 1. maj 1890 skulle være en international demonstrationsdag. Arbejdernes hovedkrav var det samme over hele verden: En arbejdsdag på otte timer. I Danmark medførte demonstrationen store politiaktioner.

Fra det gamle København

Roman. I foråret 1885 kommer den unge Marie ud for en frygtelig arbejdsulykke på Nordens største vævefabrik. Hendes svigerinde Nelly overværer det og gribes af raseri over ledelsens manglende hjælp og erkendelse af ulykken, og herefter går Nelly i kamp. Hun forsøger at få kvinderne til at organisere sig, men det er ikke uden risiko – hun overfaldes, og kæresten Johannes anklages for overfaldet. Det er en meget vellykket og realistisk bog om forholdene for kvindelige arbejdere i København i slutningen af 1800-tallet, man gribes af vrede og forargelse over forholdene, fryser sammen med hovedpersonerne i de små, utætte lejligheder i baggårdene, lugter stanken og hører larmen.

En uretfærdig tid. Af Gertrud Tinning

Et trip til London

Roman. Arbejderklassens vilkår kan skildres på mange måder. I denne roman er vi taget til det multikulturelle London NW i 2010’erne, hvor vi møder de to barndomsveninder Leah og Natalie, der hver især har kæmpet sig ud af barndommens socialt belastede arbejderkvarter. I hvert fald fysisk, for det lave selvværd er fulgt med opstigningen. De to kvinder er gift med et par bipersoner – både i bogen og i kvindernes liv – mens de andre hovedpersoner er to barndomsvenner Felix og Nathan, der kæmper for overlevelse og higer efter livet i middelklassen. Bogen er en snoet sammensætning af forskellige fortællestemmer, der spindes sammen til et smukt og melankolsk kludetæppe, som også sprogligt snor sig gennem storbyens puls og slang.

NW. Af Zadie Smith

Børnene som hovedpersoner

Børnebog. Hvis man vil høre mere om arbejderklassens danmarkshistorie fra børnenes side, er denne bog et virkelig godt sted at starte. Det er spændende historier om modige børn, der tilfældigvis befinder sig i historiens centrum gennem de sidste 150 år – lige fra Jens Nielsen, der er med i Slaget på Fælleden, til Ida-Marie Nielsen, der er 14 år under coronaen. Bogen er bygget op som en fortælling om familien Nielsen og deres særlige ’blande-sig-gen’. Hvis du og dine børn har været glade for Sigurds danmarkshistorie, er det her helt klart et godt sted at fortsætte.  Bogen er velegnet til højtlæsning fra 6 år.

Nielsens danmarkshistorie. Af Mette Finderup

Tags